Doar 10 lucruri de care ai nevoie daca vrei a-ti faci o relatie cu un parinte singur care are un copil autist

 Doar 10 lucruri1.Obiectivitate!

Încă de la început trebuie să știi că pentru un părinte singur, copilul va fi mereu pe primul loc! Nu pentru că tu nu ai merita, dar este singura ființă care nu a dezamagit-o/l-a dezamăgit.

2. Seriozitate!

Să nu îți bați joc de sentimentele lui/ei! Gândește-te de 100 de ori înainte să-i spui că-l iubești/o iubești!!! Cineva a rănit-o/ l-a rănit suficient!

3. Răbdare!

 dacă e singur(ă) înseamnă că a trecut printr-un divorț sau o despărțire dureroasă.  Cu siguranță merită să încerci să te apropii, este o persoană deosebită care deși e singur(ă) nu a renunțat să lupte pentru recuperarea copilului său.

4. Înțelegere!

 vor fi momente in care v-a contramanda în ultimul moment o întâlnire sau o ieșire în doi. Dar nu pentru că nu ar avea bun simț, ci mai degrabă  s-a întâmplat ceva grav legat de copil. E greu să-ți găsești pe cineva care să se ocupe în lipsa ta de copil chiar și pentru câteva ore.

5. Circumspecție!

având in vedere că zi de zi se confruntă cu diverse activități legate de copil,  servici și gospodărie, e mai mult ca sigur să uite ora la care vă întâlniți sau trebuie să te sune. Decât să pierdeți o activitate împreună mai bine asigură-te că nu va uita și  adu-i aminte. Cu siguranță nu se va supăra ;)

6. Adaptabilitate!

Vor fi situații în care va trebui să refaci toate planurile voastre comune de unul singur/una singură și în așa fel încât să corespundă nevoilor tuturor trei. După ce vei ajunge să-i cunoști copilul vei înțelege la ce mă refer. Fiecare copil este individual și are nevoi specifice, un copil care are elemente de spectru autist are aceleași nevoi dar înmulțite cu o mie.  Așadar pe lângă adaptabilitate ar mai fi nevoie de imaginație.

7. Putere!

Ok, nu mă refeream la pectorali lucrați sau vreo funcție înaltă….este vorba despre tăria de caracter și forța de a depăși obstacole. De toate acestea are nevoie perosana pe care tut e gândești să o cucerești. A fi părinte înseamnă a avea un job full time, a fi parinte singur e ca și cum ai aveam 2 job-uri, iar a fi părinte a unui copil cu elemente de spectru autist e ca și cum ai avea 3……pe lângă serviciul pe care îl mai ai….așa că  un asemenea părinte are nevoie de o persoana la fel de puternică lângă el/ea. Iar dacă tu nu te simți sufficient de ”puternic(ă)” mai bine lasă-te păgubaș……sincer are deja destule de rezolvat de unul/una singur(ă) pentru el/ea și copil…..chiar nu mai are energie să lupte singur(ă) pentru încă unul/una!

8. Optimism!

Dacă vezi mereu jumătatea plină a paharului, dacă crezi cu tărie că nimic nu este imposibil dacă îți dorești cu adevărat, dacă nu te dai bătut(ă) la primul eșec…..atunci chiar că ești persoana de care are nevoie un părinte singur   cu un copil autist

9. Simțul umorului!

din momentul în care află diagnosticul copilului o lume întreagă se năruiește în sufletul unui părinte. Indiferent cât de puternic și optimist ar fi tristețea își croiește încet dar sigur drum in sufletul său. Nu te lăsa păcălit de zâmbetul lui/ei…nu ai idee câte frământări sufletești se află in spatele acestuia…câte lacrimi și câte suspine sălășluiesc dicolo de acel chip bland pe care-l zărești. Așadar dacă ai un talent înăscut de a face haz de necaz, dacă știi să spui bancuri, dacă pur și simplu ești un om vessel din fire….daaaa intr-un părinte singur ți-ai găsit persoana care are nevoie de momente vesele in viața ei/lui…

10. Solidaritate!

Da….solidaritate, in tot și în toate,  în bune și în rele…..cu alte cuvinte să fii pregatit(ă) să- fii alături mereu…deja a suferit o deceptive, străduiește-te să nu fii tu următoarea…

 p.s:

Într-o lume ideală, cu oameni ”normali”  toate aceste lucruri  se subînțeleg de la sine iar reciprocitatea lor este perfect valabilă!

    semnat eu, Edita, mămica lui Erhard

Carti

Carti de specialitate in limba engleza             Carti de specialitate in limba romana          Cele mai bune 10 carti despre autism pentru parinti