Autism Europe

Comunicat de presa Martie 2013 -Autismul – Este mai comun decât vă gândiţi-

În ziua de 2 aprilie, atenţia internaţională va fi atrasă asupra autismului; o stare care este comună, dar deseori greşit înţeleasă.

Autismul este o tulburare complexă care afectează creierul. Acesta limitează abilităţile sociale şi de comunicare ale individului şi deseori provoacă manifestarea unor comportamente neobişnuite sau repetitive.Autismul este destul de comun – aproximativ 1 din 150 persoane este diagnosticată.

Cu toată prevalenţa ridicată a autismului, aceste persoane fac faţă multor bariere în viaţa zilnică, care includ lipsa accesului la un diagnostic corect, la terapii adecvate, educaţie, ocupare în muncă şi includere socială.Acestea sunt motivele pentru care Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 6 ani în urmă ca o zi anuală pentru a atrage atenţia către nevoile urgente ale persoanelor cu autism din întreaga lume.

Drepturile persoanelor care au autism sunt schiţate în Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Parlamentul European a recunoscut oficial drepturile persoanelor cu autism când a adoptat Carta Drepturilor persoanelor cu autism ca o declaraţie scrisă.

Cu toate acestea, în 2013, Anul European al Cetăţenilor, drepturile a 3,3 milioane de persoane cu autism din Uniunea Europeană încă nu sunt puse în aplicare în aceeaşi măsură cu cele ale altor cetăţeni.

Preşedintele Autism Europe, Zsuzsanna Szilvásy, explică: “O atenţie publică mult mai mare este necesară de urgenţă pentru a transforma aceste drepturi în realitate de-a lungul vieţii unei persoane, de la diagnostic, educaţia adaptată în copilăria timpurie, până la ocuparea în muncă la vârsta adultă şi îngrijirea adecvată la bătrâneţe”.

Autismul este o tulburare de spectru. Limitările în abilităţile sociale şi de comunicare ale diferitelor persoane se întind de la uşoare până la severe. O persoană cu limitări uşoare poate deseori să studieze şi să muncească alături de toţi ceilalţi, dar de obicei cu multe dificultăţi în interacţiunea socială şi comunicare. O persoană cu limitări severe necesită deseori sprijin 24 de ore din 24 de-a lungul întregii vieţi, inclusiv pentru activităţi banale precum a mânca, a se spăla şi a se îmbrăca.

“Conştientizarea de către public este esenţială pentru a înţelege pe milioanele de oameni cu autism care merg zilnic în şcoli, magazine, birouri publice şi cu mijloacele de transport în comun. Este de asemenea primul pas către un sprijin mai larg din partea guvernelor, pentru a pune în aplicare drepturile lor în calitate de cetăţeni cu dizabilitate”, a adăugat doamna Szilvásy.

Nu există un remediu complet pentru autism. Înţelegerea şi sprijinul de-a lungul vieţii pot totuşi da persoanelor cu autism posibilitatea să trăiască folosindu-şi pe deplin potenţialuL.Anul acesta, europenii se vor alătura întregii lumi în a chema la o conştientizare mai înaltă a autismului în luna aprilie, cu o gamă de evenimente şi activităţi care includ ceremonii de sunare a clopotelor la bursele de valori, festivaluri de film, lansări de baloane şi multe altele. 

În oraşe din cuprinsul Europei, multe clădiri importante vor fi iluminate în albastru în noaptea de 2 aprilie, ca parte a iniţiativei “Light It Up Blue” (Luminează în albastru !).

Pentru mai multe informaţii şi interviuri, vă rog să nu ezitaţi să contactaţi pe Aurélie Baranger, Director al Autism-Europe la Bruxelles. Tel. +32 (0)2 675 75 05.

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Evenimente şi activităţi în întreaga Europă de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului 2013

“Light It Up Blue” – Clădiri iluminate noaptea în albastru pentru a atrage atenţia asupra autismului

Mesajul Secretarului General al Naţiunilor Unite de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului 2013

 

Carti

Carti de specialitate in limba engleza             Carti de specialitate in limba romana          Cele mai bune 10 carti despre autism pentru parinti